В Бургас тематичните уикенди са в разгара си, а следващият ще е наистина динамичен. Атмосферата на филма „Бързи и яростни“ ще се пренесе в морския град, защото на хоризонта се задава Maska &Адреналин уикенд 14-16 юли. Остават броени дни до старта на Международния тунинг фестивал MASKA 2023 – едно от най-вълнуващите и иновативни събития в автомобилния свят. Той се организира със съдействието и подкрепата на Община Бургас.

Инициативата ще се проведе от 14 до 16 юли на Морска гара и паркинга на „Бургасбус“. Това няма да е просто изложение, а шоу на адреналина и емоцията за радост на всички авто фенове. Събитието ще протече при всички мерки за сигурност от страна на организаторите, за да може посетителите да се насладят максимално на емоцията.

Фестивалът ще стартира с авто шествие от 16:30 ч. на 14 юли по ул. „24-ти черноморски пехотен полк“ и ул. „Димитър Димов“. В същия ден ще се проведе дрифт шоу Gimkhana. В него ще се включат едни от най-добрите пилоти, някои от които са носители на шампионски титли от състезания в страната и чужбина. Сред поканените са Алекс Матрицата, Йордан Младенов, Кристиян Карагеоргиев, Ива Русинова, Стефан Зашев. Посетителите ще видят атрактивни демонстрации по различни конфигурации на трасетата, съчетани с шоу програма и нощен дрифт. MASKA FESTIVAL продължава на 15 и 16 юли на Морска гара, където ще има обособена Supercar zone. В нея ще бъдат показани едни от най-ексклузивните спортни автомобили. Друга атракция за публиката ще е Tuning zone, в която всеки ще може да се види как автомобилният тунинг се превръща в изкуство.

Програмата включва още стънт с мотори – адреналинова енергия с невъобразими трикове и скокове, както и драг шоу демонстрация. За доброто настроение на всички е предвиден шоу спектакъл с известни изпълнители, артисти и водещи. В програмата ще има уникално дрон шоу, танцьори, акробати и още изненади. За всички фенове на мощните аудио системи е организирана Car audio zone, в която всеки ще може да се докосне до най-мощните музикални системи на Балканите.

Демонстрациите ще продължат със Strongest men show, в което най-силните мъже ще покажат своята мощ, издръжливост и впечатляващи умения. Пълна програма за събитието и още информация може да намерите тук: https://www.facebook.com/maskabulgaria

Освен на високи скорости, наближаващият уикенд ще бъде посветен и на спорта. Два плувни маратона ще се проведат в почивните дни в Бургас. Заради високия награден фонд предварителният интерес за участие в тазгодишния общински плувен маратон в открити води е голям. Той ще се проведе на 15 юли, събота, със старт от остров Света Анастасия и финал на Моста. За първи път плувният ни маратон е част от вътрешния спортен календар на Българска федерация плувни спортове. Срещу предизвикателството да преодолеят 6400 м. в открити води, освен многото български плувци и ентусиасти, тази година ще се изправят и доста състезатели от други държави. Така бургаският маратон автоматично се превръща в международен. Покана да бъде официален гост е отправена към легендата на световното плуване в открити води Петър Стойчев.

В маратона могат да участват всички, навършили 16-годишна възраст, записали се в определения срок и преминали предварителен медицински преглед. Той ще се извърши в деня на провеждането – от 07:00 ч. на Морска гара. Желаещите да участват трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието. За тези, които са под 18-годишна възраст, задължително се изисква съгласието и подпис на един от родителите. И тази година хората с увреждания ще бъдат представени от Албена Пенева. Община Бургас е осигурила самостоятелен плавателен съд, който ще гарантира и осигури нейната безопасност по време на плуването в открити води.

Предварително участниците ще бъдат извозени с кораб до о-в Света Анастасия за старта, който ще бъде даден в 09:00 ч. Той ще отплава в 8:00 часа от 4-то корабно място на Магазия 1. Финалът на маратона ще бъде на плочата на Моста, където ще се състои и награждаването от 12:15 часа. С оглед безопасността на състезателите, по време на маратона ще бъде осигурен реанимационен екип по вода и водолазен екип, които ще придружават участниците по целия маршрут. При рязка промяна на времето Община Бургас си запазва правото да отменени старта на маратона с оглед безопасността на състезателите! Повече информация: bit.ly/3XZ4x8J 

За 7-ма поредна година Сдружение „Окоболни и приятели“ организира благотворителен плувен маратон, който ще се проведе на 16 юли (неделя). От тази година събитието носи името „Цонка Тодорова“ в памет на дългогодишния председател на Сдружението. Събраните средства са в подкрепа дейностите за безплатна психосоциална рехабилитация на онкоболни и техните близки, провеждани от Сдружението.

Лице на маратона отново ще бъде актрисата Йоана Буковска-Давидова, която ще даде неговия старт на от 8ч. на „Морска гара“ Бургас. (Регистрацията на участниците започва в 7,00 часа). Участниците ще преплуват разстоянието от 1,8 км от остров „св. Анастасия“ до парк „Росенец“, плаж „Чукалята“.

Маратонът обединява хора от различни възраст. В него всяка година се включат любители на плуването, състезатели, спортни клубове и всички, които искат да участват в благотворителната кауза. Таксата за участие е 50 лева.

Регистрационната форма е https://bit.ly/registracia2023