Между 20 и 25.08.2023 г. Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по дебати – най-голямото състезание по парламентарни дебати в Европа, което ще събере над 560 студенти от всички елитни университети на стария континент. Нашият град победи в надпреварата за домакинството на престижния форум в конкуренция с Лондон, Дъблин, Амстердам, Мюнхен и Санкт Петербург!

Програмата на събитието, което ще привлече в нашия град 240 отбора от цяла Европа, предвижда дебати на вълнуващи и социално значими теми във формата на Британския парламентарен дебат.

В Британския парламентарен формат четири отбора с по двама членове спорят на определена тема, като имат петнайсет минути да се подготвят преди началото. Дебатира се пред един или повече съдии, които решават кой ще победи.

Разликата между Британския парламентарен дебат и другите формати е в речите, които съдържа. Когато си мислим за дебати обикновено ги свързваме с драматични речи в камарите, пълни с висока реторика и формалности. Донякъде това го има и в Британския парламентарен дебат, но в центъра на дебата седи идеята, че отборът, който представи най-логически издържания анализ защо темата трябва да бъде защитавана или отхвърляна, печели дебата. Това означава, че стилът на говорене, реториката и способността да говориш красиво се подреждат след способността да създавате задълбочен, детайлен и нюансиран аргумент за определената позиция.

На форума сред организаторите ще видим и финалистите от Световното първенство в Мадрид – Николай Ангелов и Румен Маринов, които прославиха страната ни в надпревара с представителите на Харвард, Принстън, Станфорд, Кеймбридж и Оксфорд.

Европейското първенство се организира от Асоциация „Дебати“ България и Община Бургас, в сътрудничество с БСУ, РУО-Бургас, Международен младежки център и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“.

За още любопитни новини – тук.