Европейското първенство по дебати събра в Бургас 506 студенти от най-елитните университети на континета, съобщават от МОН. Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева участва в откриването на първенството.

„От личен опит знам, че дебатите развиват умения, които ще ви служат цял живот. Най-важните сред тях са уменията да продължавате да се учите и да предизвиквате себе си“, обърна се тя към участниците. „В света на дезинформацията и постоянната борба за влияние, вие като бъдещи лидери имате огромна отговорност: да търсите достоверни източници и да използвате информацията отговорно“, допълни заместник-министър Митева.

Най-голямото състезание по парламентарни дебати на Стария континент ще продължи до 25-и август

106 отбора от 24 държави Европа ще участват в дебати по социално значими теми. Те представят 56 престижни висши училища, сред които университетите в Оксфорд, Коймбридж, Хайделберг, Кралския колеж в Лондон, Тринити Колидж в Дъблин и др.

Състезанието се провежда във формат на Британския парламентарен дебат. В него  четири отбора с по двама членове спорят на определена тема, като имат 15 минути да се подготвят преди началото. Дебатира се пред един или повече съдии, които решават кой ще победи.

Разликата между Британския парламентарен дебат и другите формати е в речите, които съдържа. Обикновено дебатите се асоциират с драматични речи, изпълнени с висока реторика и формалности. Донякъде това присъства и в Британския парламентарен дебат, но в центъра се поставя идеята, че отборът, който представи най-логически издържания анализ защо темата трябва да бъде защитавана или отхвърляна, печели дебата. Това означава, че  риторическите умения се подреждат след способността за създаване на задълбочен, детайлен и нюансиран аргумент за определената позиция.

Бургас спечели домакинството на престижния форум в конкуренция с Лондон, Дъблин, Амстердам, Мюнхен и Санкт Петербург

Организатори са Асоциация Дебати България и община Бургас в сътрудничество с Регионалното управление по образованието-Бургас, Бургаския свободен университет, Международен младежки център и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“.

На форума сред организаторите ще видим и финалистите от Световното първенство в Мадрид – Николай Ангелов и Румен Маринов, които прославиха страната ни в надпревара с представителите на Харвард, Принстън, Станфорд, Кеймбридж и Оксфорд.

***

За още бургаски новини -> https://burgaslikesyouth.bg/news/.