Post Thumb

Инициативата "Бургас харесва младите" организира кукерска демонстрация на 31 октомври от 17.00 часа. Шумно шествие ще тръгне от "Компаса" на главната улица и ще завърши пред сградата на Община Бургас. То има за цел да създаде настроение сред минувачите и да покаже, че има и атрактивна нашенска алтернатива на хелоуинските страшилища.

Популярният в цял свят ежегоден маскарад на 31 октомври днес е повече забавление, но в миналото е имал за цел да уплаши злите сили, за да не се вселяват в хората. Подобна символика има и българският кукерски ритуал. Той плаши зимните хали и ги принуждава да си отидат, за да дойде пролетта.

Нашите кукери с настроение ще демонстрират една хубава нашенска традиция и превантивно ще уплашат идващата зима, за да е лека и да няма повече бедствени положения в Бургас. Тяхната изява също така промотира конкурса "Събуди се", посветен на Деня на народните будители. Повече за него вижте тук:

 

https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/32715

 

В демонстрацията ще вземе участие бургаската Кукерска група "Каваклии", която съществува от дълги години, както и ученици от инициативата "Бургас харесва младите".

"Каваклии" е участвала на различни фестивали, печелила е множество награди и отличия:

* Сребърни медали и сребърна маска от международния кукерски фестивал " Сурва" в Перник.

* Специалната награда от Кукерландия гр. Ямбол - 2014 г.

* "Златен Орфей" от международен фолклорен шампионат, Китен 2016 г.

* Златен медал от Световния фолклорен шампионат, Слънчев Бряг 2016 г.
  • 2017-10-30
  • Admin