Post Thumb

Третата публична лекция за месец февруари от образователната програма на РИМ Бургас "Опознай Бургас и Бургаския край"  е посветена на празника Сирни Заговезни.

 

Огънят заема важно място в народните вярвания. Приписва му се магическа, очистителна и предпазна способност. Сирнишките огньове и кукерите гонят зли сили, духове, демони и всичко негативно, събрано през зимата.

Съществен момент от Сирнишката обредност са паленето и прескачането на големи огньове/ сирници / от ергените и поотрасналите момчета. За да подсилят действието на огъня върху бъдещото плодородие, всички играят около празничния огън специално обредно хоро.

Друга форма на Заговезнишкия огън е оратникът. Много популярен е и обичаят" Хвърляне на огнени стрели".

За обредите от Странджанско - "Пали кош" и кукера без маска ще научите, когато посетите лекцията, която ще започне точно в 16 часа на 16 февруари, петък, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас / ул. "Лермонтов" 31/- вход от ул. "Георги Кирков".

 

На 17.02.2018г. (събота), от 14:00 ч. в Етнографския музей заедно с  възпитаниците  на  Атанасия Петрова от Центъра за подкрепа на личностното развитие - Бургас, ще бъдат представени традиционните за Сирни Заговезни обичаи.

 
  • 2018-02-16
  • Admin