Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Откриване на изложбата „Наив“

10 октомври 2023 @ 18:00 - 19:00

🎨🖌️Първата представителна изложба „Наив“ се открива в Бургас на 10 октомври, от 18:00 часа. Мястото е галерия „Ателие R“. Това е събитие, заредено с много оптимизъм и настроение, защото такова е посланието на творците наивисти. Техните творби носят силен положителен заряд. Те са цветни, ярки, излъчват неподправен „детски“ наивизъм, което ги прави силно въздействащи. Изкуствоведът Пенка Седларска ще ни запознае с историята на наивистичното изкуство.

Яна Илиева – творец наивист, ще представи първото луксозно издание на книгата „Съвременни български наивисти”, финансирано от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria. Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност, провокирайки реализацията на този проект.

Екипът на „Ателие R” кани всички малки и големи любители на цветни приказки на 10 октомври (вторник), от 18:00 часа, на ул. „Възраждане” №25. Изложбата ще продължи до 3 ноември. Галерията предлага възможност за организирани посещения на ученици от художествени паралелки и школи по рисуване, на студенти от НХА, с изнасяне на индивидуални презентации за историята на стила „Наив“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Детайли

Дата:
10 октомври 2023
Час:
18:00 - 19:00

Място

Галерия „Ателие R”
ул. „Възраждане” №25
Бургас, 8000 Bulgaria
+ Google Map