Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Кино-литературен фестивал „Синелибри”

14 октомври 2023 @ 08:00 - 16 октомври 2023 @ 17:00

📽️🎬Между 14 и 26 октомври взискателната кино публика на град Бургас ще се наслади на десет великолепни кино-литературни премиери, отбрани заглавия, които ще се състезават в конкурса за пълнометражен игрален филм. Ще има и такива, които са част от богатата паралелна програма на фестивала. Деветият Синелибри се провежда под мотото „Метаморфози“. Така символично се отбелязва 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка.

🎞️Старт на Синелибри дава драматичният романс с привкус на комедия „Господин Блейк на вашите услуги!“ (2023) на реж. Жил Льогардиние. Една пленителна история с Джон Малкович и Фани Ардан в главните роли!

🎞️На 16 октомври в Бургас ще гостува Милена Фучеджиева с „Ваймар Експрес“. Тя лично ще представи филма и ще отговори на зрителски въпроси след края на прожекцията.

🎞️Специално внимание заслужават италианската драма „Прекрасно лято“ и френската психологическа драма „Само ние двамата“ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо. Биографичната драма „Алма и Оскар“ възкресява бурната връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер и величавия художник експресионист Оскар Кокошка.

🎞️Режисьорът Сеск Гай е създал сардонична, същевременно напоена със съчувствие ода за неспособността на хората да управляват емоциите си. Тя носи провокативното заглавие „Истории, които не са за разказване“. А на 22 октомври е бургаската премиера на „Престъплението е мое“, новия филм на Франсоа Озон.

🎞️Няма как да не откроим и „Страсти в кухнята“ на режисьора Тран Ан Хунг, който беше удостоен с наградата за режисура от кинофестивала в Кан. Синелибри Бургас 2023 ще бъде закрит на 26 октомври с „Дворецът“, внушителна копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция. Поклонниците на естетиката на Роман Полански не бива да пропускат тази хаплива черна комедия, с която ще отбележим 90-ата годишнина от рождението на режисьора.

📌Домакин на прожекциите е клуб „Модерен театър“ – Бургас. Билети могат да бъдат закупени от касата на Билетен център „Часовника“ и от касата на „Модерен театър“ 30 минути преди прожекция. По традиция и тази есен част от филмите ще бъдат излъчени в дигитален формат чрез платформата Neterra.TV+.

📜Синелибри Бургас 2023 се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Бургас, ИА „Национален филмов център“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Детайли

Начало:
14 октомври 2023 @ 08:00
Край:
16 октомври 2023 @ 17:00

Място

клуб „Модерен театър“ – Бургас