🎞️Между 19 и 21 януари Бургас ще бъде домакин на фестивала „Срещи на младото европейско кино”. Инициативата кани всички деца, младежи, техните учители и родители на поредица от прожекции на съвременни филми, като някои от тях са част от европейското културно наследство. В програмата са включени киноработилници и киноконцерт – прожекция с музика на живо.

След девет успешни издания, „Срещи на младото европейско кино” пътува за пръв път в Бургас, за да запознае повече ученици и учители с концепцията за „Кино в училище”.

📽️Специфичното за фестивала е, че включва в програмата си не само прожекции и дискусии, но също така работилници за детската и младежката публика, обучения за учители и още – специални събития като киноконцерт – прожекция, съпроводена от музика на живо, която ни връща към първите прожекции от историята на киното.

✨Организаторите на фестивала споделят, че съвременните дигитални инструменти създават възможността младите зрители да се превърнат в творци, да се изразяват чрез движещите се образи. Практическите работилници, свързани с филмите, затвърждават и развиват кинематографичния поглед към средата, която ни заобикаля. Разбира се, тази практика е неминуемо свързана с развитието на критичното мислене и допринася за това зрителите да задават въпроси не само върху сюжета, но и върху конкретни аспекти, свързани със заснемането на филма (включително и деца в най-ранна възраст). Връзката между тези два опита – гледането и създаването, несъмнено влияе върху по-нататъшното оценяване на седмото изкуство и неговото разбиране. По този начин кинообразованието в училище има за цел да развие не само култура на добре информирано и критично гледане на филми, но и култура на създаване на филми, тъй като критичността и творчеството са взаимно свързани.

📌Сред акцентите в програмата, която организаторите са подготвили за Бургас, са пълнометражните филми „Напред, деца!” (реж. Тиери Демезиер и Албан Турле, Франция, 2021) и „Кралица на комедията” (реж. Сана Ленкен, Швеция, 2022), както и документалния „Пианото на Припят” (реж. Елишка Цилкова, Чехия, 2020), който ще бъде придружен от специална работилница за творческа работа с инстантна фотография. Бургаската публика ще може да присъства също така и на специален киноконцерт, на който ще гледа селекция от френски късометражни анимационни филми с музика, композирана и изпълнена на живо от джаз пианиста Станислав Арабаджиев. Той ще проведе и работилница, в която малките участници ще могат да създадат звук към кратък филм.

🔗Цялата програма можете да намерите на сайта на организаторите от Сдружение „Арте Урбана Колектив”: https://arteurbanacollectif.com/

Вход свободен, до изчерпване на свободните места, след задължително предварително записване на cinedbulgaria@gmail.com или на телефон 0898 672728.

Партньори и домакини на първото издание в Бургас са Община Бургас, Експоцентър „Флора”, Център за съвременно изкуство и библиотека, Младежки международен център – Бургас, СУ „Св. св. Кирил и Методий”, Френски институт в България, Посолството на Швеция в България и Шведският филмов център. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Национален филмов център.

За Сдружение „Арте Урбана Колектив”

АРТЕ УРБАНА КОЛЕКТИВ e сдружение от артисти, културни мениджъри, преподаватели, основано през 2016 г. Колективът организира разнообразни културни събития: фестивали, лекции, работилници, мастъркласове и други образователни форуми, както и театрални представления в цяла България. Основната цел на „Арте Урбана Колектив“ е да развие международна артистична и културна динамика в страната.

„Арте Урбана Колектив“ организира три големи ежегодни събития: кинофестивалът „Срещи на младото европейско кино“ в София, фестивалът „Театър на чудесата“ за наука и изкуство и Summer Scriptwriting Base – лятна академия за творци от цял свят, провеждана на различни места в България.

„Арте Урбана Колектив“ е партньор по различни международни проекти и е подкрепяна от важни институции като програмите Творческа Европа/МЕДИА и Еразъм+ на ЕС, Столична община и нейната културна програма, Национален фонд „Култура“, Българското министерство на културата, Френски институт в България, Посолството на Франция в България, Гьоте институт – България, Чешки център в София, Унгарски културен институт и др.

„Арте Урбана Колектив“ е инициатор на единствената по рода си програма „Кино в училище“, включваща програмите за кинообразование CinEd – Европейско кинообразование за деца и младежи, „Киното – 100 години младост“, „Short Cut – Млади режисьори снимат града си“, CINEMINI и др.