🌊Десетки ученици взеха участие в поредното събитие, проведено в рамките на младежката инициатива „Ние с морето”. Възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”, Търговската гимназия и Професионалната гимназия с преподаване на чужди езици „Васил Левски” се включиха в образователния ден, посветен на опазването на околната среда, който премина в уюта на Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

✨Младежите се срещнаха с изявени специалисти в областта на екологията, които, освен че обогатиха познанията им за природните местообитания, също така им дадоха полезни съвети за това как правилно да ги опазват и съхраняват.

🍀Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие” запозна присъстващите с международното значение на Бургаските влажни зони и им представи любопитни факти за Черно море и неговите обитатели. Доц. д-р Никола Тодоров от Университет „Проф. д-р Асен Златаров” припомни същността на парниковия ефект, на въглеродния диоксид и начините за ограничаване на вредните емисии в атмосферата. След това Яница Янева от ПГЧЕ „Васил Левски” представи на участниците любопитната тема за гларусите в градска среда, помогна им да създадат своя собствена птица от хартия и разкри отговора на вечната загадка – каква е разликата между гларуса и чайката.

❤️Клуб „Екология” към БМЧК също намери своето място в образователния ден – момичетата и момчетата, които членуват в него, представиха по интерактивен начин темата за екологията и ангажираха вниманието на присъстващите със забавни игри. Момичетата от „Зелена Немска” представиха идеята си за поставянето на компостери в двора на НЕГ „Гьоте“ и помогнаха на участниците да създадат свои собствени, които да използват у дома.

🎬Денят завърши с прожекции на късометражно кино на екологична тематика. Всички, които взеха участие в събитието, получиха грамоти, а за тези, които се включиха със свои творби в предварително подготвената изложба, бяха осигурени и предметни награди.

🐚„Ние с морето” се създаде благодарение на четири момичета от Бургас – Микаела, Мартина, Глория и Росица, които участваха в тазгодишното издание на Академията за добротворци. Тогава те имаха за задача да осъществят свой собствен проект със значима кауза, който да се пребори за финансиране. След успешната защита пред комисия реализирането му е вече факт.

📌Средствата по инициативата са осигурени по проект: „УНИЦЕФ България и Община Бургас – заедно в подкрепа на уязвими деца и младежи“, финансиран в рамките на Основното споразумение за сътрудничество между правителството на Република България, Детския фонд на ООН и Програмата за страната за периода 2023-2027 г.