✨Изящни коледни играчки от Австрия на над 100 години ще могат да видят бургазлии в Етнографския музей. Приказните украшения за елха са част от изложбата „Как празнуват Коледа в Австрия“/The Culture of Advent/, която ще бъде открита на 21 ноември. В интригуващата експозиция, която ще създаде много коледно настроение и ще потопи бургазлии в духа на празнична Австрия, са включени истински шедьоври от фонда на музея “Тиха нощ“, обясни доц.д-р Радостина Иванова-Мишинева, Почетен консул на Австрия в Бургас, по чиято инициатива гостува изложбата. Старинните коледни играчки с богата и интересна история се показват за първи път в България, в Бургас. Това се случва в рамките на сътрудничеството между Културния съюз „BLAUES FENSTER“-Ваграйн и Регионален исторически музей-Бургас, по инициатива и със съдействието на Почетното консулство на Австрия в Бургас. Ръководителите на Културния съюз, който управлява двата музея в австрийския град Ваграйн- музеят „Тиха нощ“ и къщата музей „Вагерл“, Мария Валхофер и Карл Хайнц Кройцзалер идват в Бургас, за да подредят и представят изложбата. Изключително интригуващо за посетителите ще бъде да се запознаят със символиката на коледните играчки- ангели, сламени звезди, топки, ясли и други.

📌Особено място в експозицията е отделено на ангелите – символ за благата вест. Знаете ли, че преди коледните дръвчета са били украсявани с ябълки, като спомен за райската дърво, това символизират всъщност топките. Шишарките-плодородието, камбанките-хармонията и свързват небето и земята със своя божествен звън, ядките напомнят за Божия план за света и хората в него, а сламената звезда, символ е яслата, в която е лежал бебето Исус. Очарованието на изложбата се допълва със стари коледни картички и книги, които допълват коледната магия. За да е истинско коледно изживяване, заедно с Експозицията ще бъде открит и австрийски базар за храни и напитки. Ще могат да се опитат оригинални австрийски коледни сладки, ароматни питиета и солени деликатесни изкушения.

📌Откриването на изложбата и базар е в 17.30 часа на 21 ноември. Същият ден, в 10.30 часа, в двора на Етнографския музей, като жест на гостоприемство и в духа на културното партньорство между Бургас и Ваграйн, ученици от всички трети класове на ОУ “Васил Априлов“ ще представят български коледни обреди и традиции пред гостите от Австрийския културен съюз. „Те се изучават в нашето училище по инициативата на директора на учебното заведение Марияна Стефанова, обясни преподавателката Елза Василева.