🚀✨Повече от успешно приключи първото издание на “Artistic Youth Fest Burgas” – събитие, създадено изцяло от и за бургаските младежи. Двудневната програма включваше поредица от уъркшопове на различна тематика, концерт, представяне на късометражно кино, танци и театрални рецитали. Освен десетките възпитаници на бургаски училища, във фестивала се включиха и част от техните преподаватели.

💡Една от причините за големия интерес към събитието бяха лекторите, които успяха да вдъхновят младите хора, да запалят интереса им по изкуството и да ги провокират към задълбочен размисъл за творческите и житейските търсения.

🎭Първият уъркшоп беше по сценография, а лектор бе Венелин Шурелов – автор на редица интерактивни инсталации и пърформанси, които са добре познати както в България, така и по света. Писателят Боян Боев – автор на „Сайбиевата невеста”, „Последна молитва”, „Дванайсет гроша” и други книги – разкри пред присъстващите тайните на творческото писане, а друг известен бургазлия – Йордан Петров, носител на наградата „Художник на годината” през 2014 г. – ги запозна с необятния свят на изобразителното изкуство.

📷За любителите на фотографията също беше отделено време. Ангел Белорешки, учител по английски език и преводач, върна лентата назад и представи на младежите фотографските техники от миналото. Показа им и някои от най-съвременните методи за обработка на кадри. След него влезе Симона Славкова, носител на редица награди в областта на ударните инструменти, която пренесе всички на крилете на музиката и ги запозна отблизо с горещите ритми на Африка. Сред плеядата от лектори бе и известният режисьор, драматург, поет и преподавател Симеон Димитров, който показа на младите хора някои от тънкостите на театралното изкуство и ги насърчи да усъвършенстват себе си непрекъснато. Специален гост на лекцията му бе зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

🤍Организаторите на събитието – Александра, Георги, Деница, Ивана и Мартин – дадоха възможност на всички свои връстници да се изявят с авторски творби или самостоятелни изяви, което допълнително допринесе за творческата атмосфера на фестивала.

✅Средствата за тази инициатива бяха осигурени по проект: „УНИЦЕФ България и Община Бургас – заедно в подкрепа на уязвими деца и младежи“, финансиран в рамките на Основното споразумение за сътрудничество между правителството на Република България, Детския фонд на ООН и Програмата за страната за периода 2023-2027 г!