📚🖋️Тази година Община Бургас ще отбележи Деня на народните будители – 1 ноември, с програма от различни събития и инициативи. Тя започва с провеждане на кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под мотото „Кръводари и пример бъди!“, която ще се проведе от 1 до 3 ноември от 08.30 часа до 15.00 часа в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас, след предварително записване и изготвен график във времето. Инициативата се организира съвместно от Община Бургас, УМБАЛ Бургас и Асоциацията на студентите по медицина в България – Бургас /АСМБ-Бургас/ и цели насърчаване на кръводаряването, повишаване ангажираността на обществото и привличане на нови кръводарители. Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Манипулациите са безболезнени и не крият риск за здравето на дарителя. Важно е да се отбележи, че преди даряването на кръвта е препоръчително да сте хранително наситени и добре хидратирани.

За участие в кампанията по кръводаряване, можете да се запишете на следния онлайн формуляр: https://s.shopeee.com/Ol0N

🔥Следващата проява по повод Деня на будителите е факелното шествие на Търговската гимназия, в което по традиция в последните години се включват редица бургаски училища. Тази година шествието под надслов ,,Факелът на познанието” ще тръгне на 1 ноември от 17.30 часа от площад „Тройката“ до площад „Атанас Сиреков“ и ще бъде подкрепено от учители и ученици от Руската гимназия, ПГ по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ и АЕГ „Гео Милев“.

🖼️Изложба на Центъра за подкрепа на личностното развитие и СУ „Константин Петканов“ участват в изложба по покана на Регионално управление на образованието по повод празника Деня на будителите. Изложбата ще бъде експонирана до 02 ноември в сградата на РУО-Бургас. В изложбата участват творби на ученици от различни възрасти, изпълнени с разнообразни техники. В творбите са пресъздадени ликовете на мнозина исторически личности, помогнали на народа да се събуди от мрака и незнанието.

🏆На 3 ноември от 17.30 часа ще се проведе награждаването на участниците в конкурса за ученическа рисунка и литературна творба по повод Деня на будителите – на тема „Родолюбие и милосърдие – благодетелят на Бургас Александър Георгиев – Коджакафалията“ в храм „Света Богородица“.

🎤В събота, 4 ноември, от 18.00 часа концерт „С песен в сърцата“ на Народен хор „Трепетлика“, ДФФ „Шарени гайтани“ и приятели в Дом на културата НХК.