📜По покана на Бургаския филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 20 октомври /петък/ обичаният полярен изследовател проф. Христо Пимпирев ще бъде в морския град, за да представи своята книга „Антарктическият стопаджия“. Безценните спомени, гледки, истории и факти от първо лице бургазлии ще могат да чуят в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов”, от 17.30 часа, входът е свободен и всички са добре дошли.

Повечето българи са чували името на Христо Пимпирев и си спомнят усмихнатия професор от телевизионния екран. Знаят за експедициите и за нашата база на Антарктида, за трудностите, които полярниците ни срещат, и за успехите, които постигат на Ледения континент всяка година. Но кой е човекът зад широката усмивка? Как е успял да превърне личната си мечта в държавна политика и вече десетилетия наред да създава положителен образ на България по света? Какво го мотивира и вдъхновява и му дава сили неотклонно да върви напред?

Отговорите на тези въпроси проф. Пимпирев събира между кориците на една истинска приключенска книга, с помощта на фотографа и журналист Иглика Трифонова. Тя е една от стоте жени в полярната наука и образование, участник в пет български експедиции до Антарктида.

Срещата с двамата вдъхновители се реализира с подкрепата на Община Бургас.