🍃🏞️Над 50 ученици се включиха в иновационен лагер, посветен на климата. Те са от няколко бургаски гимназии: НЕГ „Гьоте“, АЕГ „Гео Милев“, ПГМЕ, ПГСАГ „Кольо Фичето“, Търговска гимназия, ОДК Средец и чуждестранни студенти от СУ „Св. Климент Охридски“

🍃Участие в инициативата взеха и студенти от специалност „Геопространствени системи и технологии“ към Геолого-географския факултет и докторанти от СУ„Св. Климент Охридски“. Включиха се и представители на ЕА „Трансформация за Европа“. Участваха и докторанти от университети в Катовице, в Аликанте и Триест.

💚Всички те имаха възможността да чуят разказа на доц. д-р Стелиян Димитров, директор на НУЦГСТ. Той бе посветен на дигиталните двойници и тяхната роля за ефективна адаптация на градската среда към климатичните промени. Доц. Димитров засегна актуални теми като цифровата трансформация и интелигентните региони, трансформацията на околната среда и устойчивост.

💚В една от залите на бургаска библиотека сложната научна материя се превърна в разбираема история за зараждането на живота на Земята и бъдещите климатични сценарии, които зависят и от човешката дейност. Ролята на учените в този процес е да предоставят достатъчно данни за устойчиво планиране на всяка територия.

💚След разказа за дроновете залата в библиотеката отесня и участниците в иновационния лагер, организиран от Община Бургас, СУ „Св. Климент Охридски“ и Джуниър Ачийвмънт България, се отправиха към Атанасовското езеро. Датата е 27 септември, а вятърът в района е умерен до силен. Климатичният урок на място е, че при такива пориви дроновете не могат да летят. Но възможност за събиране на данни за триизмерно картографиране на района все пак има. Младежите използваха специален апарат, с който обходиха парцел от брега. Те се насладиха на красиви гледки, докато попиват наученото в центъра на Българска фондация „Биоразнообразие“ за най-богатото на птици място в България, с най-големи залежи на лечебна кал в страната и с най-голям добив на морска сол.

💚Докато впечатленията от наученото и видяното са още пресни, младите хора получават и първото предизвикателство от менторите на Джуниър Ачийвмънт. Разделени на осем отбора от пет до шест души те имаха задача да разработят иновативен бизнес проект, който да се впише устойчиво в района на Атанасовското езеро. На следващия ден младежите се събраха в зала на брега на рибарското селище Ченгене скеле. Идеално място за вдъхновение. Самото то е плод на стремежа към прилагане на природно базирани и зелени решения. Смесените отбори от ученици и докторанти получиха лаптоп, шаблон за бизнес модел и няколко часа, в които да оформят презентацията на идеите си.

💚Резултатите не закъсняха. В ранния следобед на 28 септември младежите представиха кратко и ентусиазирано иновативните си проекти за Атанасовското езеро. Имаше малки лагери, съобразени с биоразнообразието на защитената зона, пешеходни и велосипедни обиколки с водач, създаване и промотиране на продукти с морска сол, театрални сцени, дървени пътечки за разходка и наблюдение на птиците и дори голф игрище в симбиоза с природните дадености. В краткото „междучасие“ между презентациите вятърът отслабна и времето позволи демонстрации с издигане на дронове. Екип от НУЦГСТ проведе на терен демонстрациите и обучението за събиране на геоданни от безпилотни летателни апарати и стъпки за обработка, анализ и геовизуализация на данните за устойчиво планиране, съобразено с климатичните особености и промени.

💚За по-любознателните, аниматорът Гошо Чикагото разказа по атрактивен начин за историята на Черно море и неговото биоразнообразие.

🍃♻️🏞️Двудневният Иновационен лагер приключва. Но работата на Община Бургас с млади хора, с активни представители на градската общност и разработването на планове за градски преход за постигане на климатична неутралност продължава. Това е само началото на проекта Re-Value, финансиран по програма „Хоризонт Европа“. Той има за цел да подкрепи усилията на Европейските региони в процесите на адаптиране и минимизиране влиянето на климатичните промени чрез реализиране на едро мащабни демонстрационни дейности с трансгранично значение.

За още новини >> https://burgaslikesyouth.bg/news/.