„Грийнпийс“ – България започва серия информационни срещи, на които заедно ще поговорим за всичко, което трябва да знаем за енергийните общности.

Кога?

Вторник, 26-ти септември, 19 ч. – 20:30 ч.

Къде?

Международен конгресен център, зала на ет. 3.

Какво са енергийните общности?

Това са групи от хора с една обща цел – заедно да произвеждат енергия от възобновяеми източници. Те подсилват местната икономика, сплотяват хората и осигуряват независимост, без да вредят на околната среда и климата. Енергийните общности си осигуряват с помощта на слънцето и вятъра независимост от големите производители и разпределители на електроенергия. По този начин от просто консуматори хората се превръщат в произвеждащи потребители. Получената енергия могат да използват за собствени нужди, да я съхраняват, да я отдават обратно в електропреносната мрежа, да я продават на други потребители и дори да я даряват на енергийно бедни домакинства.

Икономически, социални и екологични ползи от енергийните общности

Хората могат да разпределят разходите, свързани с покупката и инсталирането на дадени електрически мощности. Така от една страна печелят от по-ниските си сметки, а от друга – от продажбата на излишъците от неизползвана енергия. Ставайки част от енергийна общност, вие сами управлявате производството на енергия и си осигурявате независимост и финансова стабилност.

Енергийни общности – как и защо?

Събитията на „Грийнпийс“ „Енергийни общности – как и защо?“ имат за цел да информират гражданите относно енергийните общности и възможностите за създаването и работата им по света и в България. Ще бъдат организирани дискусии в три града в страната – Бургас (вторник, 26-ти септември), Пловдив (сряда, 27-ми септември) и Димитровград (четвъртък, 28-ми септември). В тях ще се включат експерти, които ще отговарят на най-често задаваните въпроси за енергийните общности – законодателни норми и необходими промени, обучения и разработени схеми за техническа и финансова подкрепа.

Научете повече >> https://www.facebook.com/events/317323854166673/?ref=newsfeed.