🔔С 5 паралелки повече ще са първокласниците в бургаските училища през новата учебна година. Децата, които за пръв път ще прекрачат прага на класните стаи, са 2084. Повече от 24 000 са учениците, които първият училищен звънец ще събере в класните стаи. Най-голям брой първокласници са записани в училищата в Централна градска част.

Паралелки

✏️Една от новооткритите паралелки е в ОУ „Любен Каравелов“, нова паралелка има и в училище Пейо Яворов в комплекс „Лазур“.

✏️Повече са децата и в квартал „Сарафово“. Там една паралелка от четвърти клас преминава в пети, а се приемат три паралелки в първи клас. С решение на Общинския съвет за училището в „Сарафово“ са отпуснати допълнителни средства, с които в съществуващата сграда са направени две нови класни стаи. Т тях ще бъдат приети две от новите паралелки. В „Сарафово“ продължава с интензивни темпове строителството на новия корпус към училището, който ще бъде завършен към края на календарната година, след което ще започне неговото обзавеждане и оборудване.

✏️Тази година врати отваря новият корпус на ДГ „Надежда“. Той е с капацитет за 100 деца. Една част от тях досега са се обучавали в помещения в 114 блок в „Меден рудник“. Така в комплекса вече няма да се обучават деца в жилищни сгради. С новия корпус се осигурява достатъчен капацитет в детските заведения в „Меден рудник“ за следващите няколко години.

Инфраструктура

📌По отношение на образователната инфраструктура Община Бургас продължава ремонтите на санитарните възли в две училища – в квартал „Сарафово“ и село Маринка.

📌Много подобрения са направени по спортната инфраструктура в учебните заведения през летните месеци. С нов физкултурен салон започва учебната година Професионалната гимназия по туризъм. С нови спортни площадки ще посрещнат децата четири бургаски училища. Това са ОУ „П. Р. Славейков“ в ЦГЧ, НЕГ „Гьоте“, ОУ „Антон Страшимиров“ и СУ „Епископ Константин Преславски“.

📌Освен подобряването на инфраструктурата, продължава изпълнението на редица общински програми в бургаските училища, които са изцяло финансирани от Общината.

📌Наред с образователната дейност и обновяването на инфраструктурата, Община Бургас предприе преди учебната година необходимите дейности по обновяване на хоризонтална маркировка, ремонт на вертикална сигнализация, системи за безопасност, осветление и подкастряне на растителност в района на училищата. Целта на тези мерки е да се повиши безопасността на движението в районите, където преминават децата по пътя им към училище.

Програмите

✅Те са в две направления. Едното е свързано с дигиталните компетентности на учениците. Програмите, в които се обучават децата, са „Телерик Академия“, „Ученици обучават ученици“. Другата програма е „Първокласно начало + +“, която е надграждане на направеното до момента по „Първокласно начало“. Закупени са роботи за учениците в трети и четвърти клас. Децата ще имат възможност да ги програмират в учебните часове да изпълняват различни задачи, което ще им помогне да видят практическата полза от дигитализацията.

✅Другата група програми са насочени към функционалната грамотност. Те имат за цел да се повишат знанията на учениците по български език, математика, история, география и други дисциплини. През летните месеци приключи една от програмите в това направление. Тя се нарича „Прочети ми приказка“, по време на която повече от 400 ученици четоха произведения от детски автори на малчуганите в детските градини.

✅Предстои да стартира и друга програма за повишаване на грамотността в началния курс. Тя се нарича „Летен рефреш“, а нейната цел е да се работи съвместно с преподавателите от занималните. Предвижда се в обучението да се използва помагало, еднакво за всички училища, което ще помогне на децата да си припомнят знанията и уменията от предходната година. Това ще им позволи да усвояват по-лесно новия материал по време на часовете.

✅Другата програма е „Моят роден град Бургас“. Часове по краезнание се водят във всички бургаски училища, като тяхната цел е да опознаят забележителностите, природните дадености и миналото на Бургас.

✅Община Бургас работи и по програми, свързани със здравето и физическата активност на децата. На 15 септември ще започне профилактичната програма „Здрави зъбки в първи клас“. Всеки ученик с комплекта за обучение в първи клас ще получи талон за безплатен преглед при зъболекар, който се намира в близост до училището. Родителите може да подадат заявка и да уточнят ден и час за извършването на преглед. Продължава общинската програма за превенция на гръбначните изкривявания.

✅Тази година ще стартира и нова програма, свързана с метоболния синдром, която ще установява ранни признаци на диабет и затлъстяване. За всички училища ще бъдат осигурени специални кантари, които освен тегло и ръст, ще измерват и телесна маса. Това от своя страна ще позволи да се правят изследвания на параметрите, които могат да доведат до посочените заболявания.

✅Освен традиционния ученически спортен календар, който се изпълнява всяка година, стартира за постоянно програмата „Спорт за всяко бургаско дете“. Тя ще даде възможност на всички ученици в трети клас да спортуват под ръководството на водещи инструктори, които ще им помагат да изберат подходящото занимание за свободното време.

***

За още новини -> https://burgaslikesyouth.bg/news/.