🎤 Нов формат за млади изпълнители надгражда традиционния конкурс за българска популярна песен „Бургас и морето“. Модулът е фокусиран върху младите изпълнители. Подробности за новия формат съобщиха на пресконференция зам.-кметът Диана Саватева, директорът на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров и членовете на журито Дарияна Куманова и Стефан Илчев.

🎵 Повод за новата инициатива е 50-годишнина от първото провеждане на Националния конкурс „Бургас и морето” и неговото 40-то издание. В конкурса могат да участват индивидуални изпълнители, дуети, триа и групи до 6 човека на възраст между 16 и 33 години. Те ще се явяват с една авторска песен и един кавър. Срокът за записване за участие е до 31 октомври. В началния етап пред подборна комисия всеки изпълнител следва да се яви с една нова авторска песен /на български или на друг език/ и един кавър.

📌Кастингът ще се проведе на 18 и 19 ноември тази година в Културен дом НХК. Комисията заседава и определя до 12 изпълнители, събрали най-голям общ сбор оценки, които преминават към финалната част на конкурса. Предвижда се тя да се проведе през 2024 година.

Финалът

📌Във финалната конкурсна вечер изпълнителите следва да представят две песни: нова авторска песен – същата, с която са се явили на предварителния подбор. Между подбора и финалната конкурсна вечер се допуска ново аранжиране на песента и мастеринг. Второто изпълнение ще е кавър на песен от фонда на Национален конкурс за песен „Бургас и морето“.

🏆 Награден фонд е на стойност до 10 000 лв. В рамките на тази сума победителят получава професионален звукозапис в студио, изготвяне на видео, радио, телевизионна и онлайн реклама на песента.

Ето част от журито на Национален конкурс за млади изпълнители „Бургас и морето“:

✅ Доцент Дарияна Куманова – една от влиятелните жени в артистичния живот в Италия. Вече над две десетилетия българката е фактор на международната музикална сцена. От 2011 г. е доцент в Академията на Санремо, удостоена е с наградата жена на годината в Италия в категория „Изкуство“, носителка на наградата „Златен лъв“ от фестивала във Венеция за професионални успехи в областта на музиката и културата. Дарияна е четвъртата жена диригент в историята на фестивала Санремо.

✅ Антонио Вандони е артистичен музикален директор на Radio Italia Solo Musica Italiana и Radio Italia TV. От 2000 г. се грижи и за артистичното ръководство на повече от 700 музикални събития на живо от вътрешната аудитория и в най-важните събития на живо в Италия и по света.

✅ Христин Стрижлев е завършил Музикално училище в гр. Плевен, магистър е по право от СУ “Климент Охридски” и доктор по икономика от УНСС. Адвокат от 1990 г. Управлява компании в областта на медиите от 1995 г. В момента е управляващ съдружник в „Радиоплей медия” АД.

✅ Михаела Маринова – българска певица, участник във форматите на Нова телевизия „X Factor“, „Маскираният певец“ и „Като две капки вода“. Част е от артистите на българската продуцентска компания „Вирджиния Рекърдс“.

✅ Стефан Илчев е български музикант, певец, продуцент и артист. Носител на няколко музикални награди от местни и международни конкурси. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия, участва в оперни постановки. Победител в седмия сезон на най-известното телевизионно шоу в България „Като две капки вода“.

✅ Автор на визията на конкурса е Десислава Фучеджиева. Тя е студент в Национална художествена академия – Филиал Бургас, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Средното си образование младата бургазлийка завършва „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Рекламна графика“.

***

🔗 Открийте още вълнуващи възможности в Бургас -> https://burgaslikesyouth.bg/opportunities/.