🎖️ Станко Киров от гр. Българово, община Бургас, спечели награда от Световен фестивал за плетене и кошничарство. Форумът се проведе в Познан (Полша). Това е неговото шесто издание, като всяко следващо е през 3 години.

Световният фестивал е един от най-високите форуми за този занаят. Участниците тази година бяха от 56 държави, около 130 души. Самият фестивал е с няколко отделни събития. Той включва изложение, в което хора търгуват с произведени от тях плетени изделия (кошници, плетени мебели, пана и др.). Участващите изработват своите експонати в работилниците си и ги изпращат в Познан. Там те се нареждат на изложба и в рамките на фестивала се оценяват от жури.

В конкурса се оценява и работа на живо. Всеки един от участниците трябва да изработи нещо в продължение на 15 часа (първия ден 8, втория ден 7 часа), което е решил предварително, като впоследствие то попада в една от няколкото категории за оценяване. Международно жури проверява дали това, което изработваш, отговаря на категорията. То се състои от 8 майстори. Награждават се 5 човека от категория. Станко спечели награда в категория абстрактна форма – декорация.

❗В този фестивал за първи път участва българин.

За кошничаря и кошничарството

📜 Той е Станко Киров и вече 28 години практикува занаята кошничарство в град Българово. Мотото му е: Кошничарството не е най-важната дейност в живота на човек, но е недопустимо да не положим усилия да съхраним и развием знания за занаята, трупан през вековете!

Този занаят в България е почти на изчезване. Практикува се професионално от не повече от десет човека в страната ни. Затова Киров редовно участва във фестивали и други събития, на които да популяризира красотата на кошничарството.

Една от версиите гласи, че кошничарството се появява в Древен Египет 4000 г. пр.н.е. по поречията на реките, където растат растения, подлежащи на сплитане и огъване, без да се чупят. Тази естествена еластичност е пренесена в изработката на предмети, използвани в бита на древния човек. Сред най-често използваните материали са различните видове върби. Във Франция през Средновековието се основава корпорация на кошничарите, които работят с тръстика и камъш. Друг използван материал е ратан. Внедрен е при изработката на мебели в Холандия през 16 век, след като открили здравината и устойчивостта на този вид лиана, растяща в Индонезия, Филипините и Малайзия. Стеблата й достигат дължина 200 и повече метра. Плетените мебели са на мода по време на Втората Френска империя. Едва тогава се появяват и мебели, изцяло изработени от ратан. На мода е обзавеждането на зимните градини с тях.

В България при кошничарството се използват всички видове материали, които се поддават на плетене и огъване. Това най-често са различни видове върби и особено червената конопена върба (ракита).

За Станко Киров началото е през 1994 г. До днес той последователно и целеустремено усвоява знания и умения за кошничарството, развива го и се стреми да извлича от върбовите пръчки различни форми, такива, за които човек би си казал: От тези пръчки това не може да стане. Иска да надгради всичко научено през годините, така че на този занаят да се гледа като на вид изкуство.

🔗 За още новини -> https://burgaslikesyouth.bg/news/.