🏡 На 28 август от 17.30 ч. в двора на Етнографския музей ще бъде представен Международният образователен културен и артистичен проект „Обредни празници – обединяват културите и сърцата!“ Той обединява 4 държави: България, Украйна, Турция и Испания. В него ще се даде възможност на младите художници да се запознаят и изучат обредните празници на своите страни и след това да нарисуват най-разпознаваемите моменти от традициите.

За проекта и участниците:

🕮 Проектът започна през 2021 година с учениците от Частно училище по художествени изкуства Yuliia Krasovska Art School гр. Бургас под ръководството на Юлия Красовска. Те се включиха в Международния проект „Обреден календар на Украйна“, с ръководител на проекта – консултант Валерия Левкивска, ръководител на етническата секция на дружеството „Украйна – Свят“. През годината участниците изучаваха и рисуваха украинските обредни празници. Проектът се разви и се разшири.

🇧🇬 През 2023 година младите художници започнаха работа по проекта за обредните празници на България. Посещенията в Етнографския музей на Бургас помогнаха на децата да се запознаят с традициите и фолклора. Бяха проведени тематични разговори с Росица Топалова – уредник на Етнографската експозиция от Регионалния исторически музей.

🇹🇷 Към проекта се включиха и ученици от Пендик – Университет „Мармара“, Гимназия по изящни изкуства „Абдулкадир Мераги“ от гр. Истанбул, Турция. С помощта на международен галерист и собственик на Pinelo Art Gallery гр. Истанбул, Турция – Джем Юстинер (Cem Aggelos Ustuner) те рисуваха картини от турския народен фолклор.

🇺🇦 Третият участник е Обществената организация „Обредна култура на Украйна“, представена от учениците на Гимназия №14 от гр. Измаил, Одеска област, Украйна. Младите художници нарисуваха картини от най-известните обредни празници на Украйна.

🇪🇸 Четвъртият участник в международния проект бе началното училище „Сиудад де Попайан“ и училище ПБНУ „Родина“, гр. Малага, Испания. С помощта на Петя Кирилова и Антонио Перез – учредители на Estreya – Българо-испански културен център за международен културен обмен и д-р Радка Иванова – директор на ПБНУ „Родина“ – Малага, младите художници нарисуваха картини от пъстрия фолклор на Испания.

Програма:

✅ Преди откриването на изложбата заповядайте от 16.00 часа в Етнографски музей, където ще видите процеса на приготвяне и ще се почерпите с традиционни украински вареники от професионален готвач от Украйна Жанна Шубина. Ще й помага Александра Якимчук – украинка, която много обича Бургас. Деница Георгиева от пекарната „Майстор Пекар“ в Бургас ще приготви за гостите обреден хляб и традиционни български хлебни изделия.

За доброто настроение на присъстващите ще бъде изнесена културна фолклорна програма от участниците, представители на четирите държави:

📍 Сдружение „Клуб – Пристанище Бургас“;

📍 Децата от Турския културен център „Реджеб Кюпчю“ в гр. Бургас;

📍 Деца от Центъра за подкрепа на украински деца, УНИЦЕФ-Бургас;

📍Ивелина Георгиева от училище „Родина“, Малага, Испания.

На 29 август от 18.00 ч. заповядайте на втория етаж в Културен Дом НХК, за да видите всичките 85 творби на обредните празници от четирите държави.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас и с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България. Спонсори на проекта са: СУОБ „Мати Україна“, Почетното консулство на Украйна в гр. Бургас, „Ателие 8“.

***

🔗За още любопитни събития – https://burgaslikesyouth.bg/events/.