След като беше представена в четири арт пространства, пътуващата изложба „Сърцето на Природата” ще гостува и в Бургас. Откриването ще се бъде на 9 август (сряда) от 19.00 ч. в зала „Ал. Георгиев – Коджакафалията” в Културен център „Морско казино”. Изложбата ще бъде отворена за посетителите до 25 август. Организаторите канят всички да се потопят в красивите и лъчисти цветове на природата.

Изложбата включва 30 изящни фотографии на произведения, които разкриват красотата на природата през различните сезони. Повечето от тях са направени на труднодостъпни места. Експозицията включва скулптури от лед, сняг, камъни – използвани са и естествените водоеми.
Автор е Вивия Ники (Vivia Niki), която работи в продължение на една година, за да състави творбите от четирите сезона.

Едно от най-известните на широката общественост произведения е пясъчна рисунка в Дуранкулак, посветена на Любовта към природата. Това е и най-голямото лендарт произведение досега в България, простиращо се на площ от 510 квадратни метра, което има за цел да обърне общественото внимание към темите за любовта към природата и любовта като цяло. Фотографията ще бъде представена на настоящата изложба.

Land art (от английски „land art“ – земя и изкуство) е направление в изкуството, което възниква през 60-те години на XX век в САЩ като част от новопоявилите се движения за опазване на околната среда. Творбите възникват неразривно свързани с ландшафта и са изработени предимно с природни материали като камъни, скали, почва, пясък, клони и други растителни и органични елементи. Тъй като произведенията остават в околната среда, те често са оставени на разрушение и изчезват, противопоставяйки се на схващането, че изкуството трябва да бъде трайно. Така се обособява като ефимерно изкуство.

Вивия Ники е завършила „Архитектура” в УАСГ и „Режисура” в Нов български университет. Изучавала е и „Компютърно музициране” в НБУ, а също и „Музикотерапия” в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. По-голямата част от живота си е посветила на изкуствата – изобразително изкуство, музика, екология. През годините активно участва в каузи, свързани със защита на околната среда и борбата със замърсяването. Режисьор е на филма „Между нас и Природата”, чиято първа премиера предстои скоро. Основател е на младежки колектив „Плодната Градина”, чиято общественополезна задача е благотворителното засаждане на облагородени плодни дървета на територията на Столична община. До този момент има две засадени овощни градини. Авторката посвещава много години в търсене на решения за намаляване на отрицателното въздействие на съвременния начин на живот върху околната среда.

Фотографиите от изложбата ще се предлагат на благотворителен принцип, а събраните от тях средства ще бъдат вложени в образователни екологични проекти. Това са филмът „Между нас и Природата”, чиято премиера се очаква скоро; каузата за засаждане на обществени облагородени дръвчета „Плодната Градина”; множество лекции, отворени форуми.

Изложбата бе организирана с любезното съдействие и подкрепа на Българска фондация „Биоразнообразие” и Община Бургас.

Очакваме Ви на откриването на изложбата на 9 август!

За повече информация Вивия Ники – 0889623822.

***

За още интересни събития в Бургас – тук.