До 13 август може да кандидатствате в отворената покана на Kvartal Festival за проекти и музика. Пеете, имате банда или познавате музиканти – сцената е ваша! Пишете на kvartal.kolektiv@gmail.com.

Не забравяйте да уточните на организаторите дали сте артист, имате изложба, която искате да покажете, или имате проект в една от темите тази година:

-архитектурно наследство

– зелен квартал

– общности / езикът на омразата

– достъпност

– пешеходни зони и градски инициативи

– „избери българското“ – търговци и производители

Вашите предложения може да изпращате на имейла (kvartal.kolektiv@gmail.com) с име „Отворена покана“ до 13 август, а най-интересните ще бъдат вклщчени като част от програмата през септември.

КвАРТал Фестивал 2023: Силата на хората” ще се проведе на 15-17 септември.

„Сега повече от всякога е важно да говорим за силата на гражданското общество и това, че промяната я правим ние, гражданите и нашият глас може да бъде силен. Благодарение на всички вас, вече осем години с малки стъпки променяме карето, известно като стария еврейски квартал или стара София, заключено между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“. Културата може да променя градската среда, доказахме го и продължаваме да го доказваме. Тя е притегателна сила и за множеството бизнеси в карето, благодарение на които се връща стария търговски и артистичен дух на квартала. За да докажем отново, че силата на хората може да променя, тази година КвАРТал Фестивал е разделен на шест подтеми, които ще се преплетат в програмата на трите дни. Историята около стара София, къщите от различни епохи и стария бохемски дух на района, докъдето е стигала улица Търговска, носи безусловен отпечатък в историята и времето. Тук са живяли емблематични личности, като писатели, поети, журналисти, художници, а наоколо е гъмжало от занаятчийници. В днешно време районът продължава да се развива и да има своите български търговци, производители, ателиета и културни пространства. Но все още не му достигат градските обществени пространства, пешеходни участъци и е трудно достъпен за различни групи хора. Именно заради това, освен че ще се изгубим отново из красотата на старите къщи и разберем за различните истории по малките улици, ще обединим сили около теми, важни за една по-добра градска среда. В сърцевината на Фестивала тази година ще празнуваме от първия учебен ден, петък, до Деня на София, неделя. Очакват ни отново пешеходни зони, музика, работилници, изложби, а любимите ни локации ще отворят широко вратите си, за да посрещнат всички вас – гостите на КвАРТал-а“, посочват организаторите.