Поканени за участие са всички ученици с креативно мислене, интерес към науката и грижа за околната среда да участват в национален конкурс за подкаст на тема климатични промени. Конкурсът е част от проект SEARCH (Наука + Околна среда + Изкуство = Устойчивост за Европейската нощ на учените).

Конкурсът е отворен за ученици, които живеят в България и е в следните две възрастови групи:

• 12-14 години

• 15-18 години.

Разкажете лична история за климатичните промени във вашия град/ село/ регион, представена като аудио подкаст с продължителност 5 минути.

Организаторите очакват вашите истории да бъдат интересни и да изразяват мнението ви за климатичните промени. Разкажете за различни проявления на климатичните промени върху околната среда, които сте наблюдавали като необичайно изменение на климата, опасно замърсяване, застрашени видове животни или растения, обезлесяване. Накарайте ги да ги усетят чрез вашите думи. Обяснете защо според вас се случват тези промени, как се проявяват, с какво можете да помогнете. Възможно е да участвате в екип от двама или повече ученици.

Жури от учени ще излъчи победителите и подгласниците във всяка от двете категории. Победителите ще бъдат наградени по време на откриването на Европейската нощ на учените, което ще се състои на 29 септември 2023 г. Мястото ще бъде съобщено допълнително.

Интересува ли те?

Разкажи своята история под формата на аудио запис, качи записа в YouTube и изпрати линк към него на адрес: association.cra@gmail.com, като цитираш в полето subject/тема – за Конкурса „Млади гласове 2023“ на проект SEARCH.

В мейла напиши:

– твоето име и фамилия като автор на подкаста

– заглавие на подкаста, кратко описание

– контакти: мейл адрес, телефон, пощенски адрес

– твоята възраст и в кое училище учиш

За да направиш запис, ти е необходим мобилен телефон с микрофон или устройство за записване на звука. Добре е да използваш слушалки и да записваш в затворено помещение, без други шумове.

Други правила: Дръж sim картите и дигиталните устройства – далеч от микрофона; Винаги със заредени батерии и празна памет; Предварително обмисли темата и бъди подготвен.

Срок за изпращане на записите: 18 септември 2023 г.