Награждаваното роуд муви „Пътуването“ (1994) на чешкия режисьор и носител на „Оскар“ Ян Сверак ще бъде прожектирано на 24 юли от 21.00 часа на сцена „Охлюва“ в Бургас в рамките на лятната филмова програма „Кино под звездите“. Филмът съчетава жанровете комедия/ драма/ романтичен/ Road movie. Режисьор е Ян Сверак, сценаристи: Ян Сверак, Мартин Достал, оператор: Ф. А. Брабец. Музиката е на Радек Пащърняк, а в ролите ще видим Аня Гейслерова, Радек Пащърняк, Якуб Шпалек, Филип Ренч. Филмът е на чешки с български и английски субтитри. Входът е свободен.

Независим филм за двама младежи, една девойка, зелен кабриолет и горещи летни игри. Главните герои Радек и Франта купуват споменатия автомобил, пооправят го и тръгват след зова на далечните места и приключенията. По пътя си качват изплашената и малко провокативна Анна, която е следена от своя ревнив приятел в черен опел. В един момент всичко е само пътуване и безгрижие. Никой не предполага, че в унисон с правилата на жанра тяхното волно пътуване ще има доста драматичен завършек.

по класическата схема на водещия в Америка жанр road movie, нискобюджетният филм „Пътуването“ е създаден само за три седмици. Сред полетата на чешкия пейзаж в края на лятото деветчленният филмов екип създава история с красиви кадри и импровизации, които са допълнени от саундтрака на безсмъртната чешка група Buty. Така „за няколко крони“ Сверак реализира летен спектакъл, който лъха на страст, неуморимост, но най-вече на свобода.

Филмът печели голямата награда на МФФ в Карлови Вари през 1995 г. и два „Чешки лъва“ – за най-добър оператор и музика.

Прожекцията се осъществява от Чешки център – София, Културен център „Морско казино“ и Община Бургас.

А следващата ни филмова дестинация в „Лятно кино под звездите” е на север. През август ще ви представим полското кино с драмата „Икономът” на режисьора Филип Байон (2018, 113’).