Отново е юли и темата, за която говори целият свят, е справянето с проблема с пластмасата! А какво е положението в любимото ни Черно море и плажовете, към които всички сме се запътили? 

Това ще ни разкаже Никола Бобчев от „LessPlastic Bulgaria“.

“Не можем да забраним или да ограничим пластмасата напълно. Тя е навсякъде около нас – компютърът, кабелите за ток и изолацията на жилището ни, автомобилът, обувките, дрехите и дори пломбите на зъбите ни. Тази пластмаса остава в употреба дълго време и има високо полезно действие. Опаковките и пластмасата за еднократна употреба обаче се превръщат много бързо в отпадък. Ако искаме да редуцираме замърсяването, трябва първо да започнем от продуктите, които се превръщат най-бързо в отпадък и се срещат най-често в околната среда”, споделя Никола.

Но какво общо има това с плажовете и водата в морето? Ще се изненадате ( или пък не, ако скоро сте участвали в почистване на някой плаж) колко много пластмасови отпадъци се намират по тези места. А има и ужасно много, които дори не можем да видим – микропластмасата.

Кои са най-сериозните проблеми?
Как се променя качеството на морската вода и влияе ли това на организмите?
Елате в пространството „симБиотично“ на Атанасовско езеро, за да научите как може вие сами да помогнете за разрешаването на този проблем!

Събитието се организира от „ЗаДаОстанеПРИРОДА“ и Българска фондация „Биоразнообразие” и ще се проведе на 20 юли от 18.30 часа в пространството „симБиотично“.

Входът е свободен!