На 13 юли в Етнокухнята на Бургаския музей на ул. „Славянска“ 69 гости от Регионалния етнографски музей в Пловдив ще приготвят любимото ястие на малки и големи – баница. Кулинарната демонстрация ще започне в 11.00 часа.

В постен или блажен вариант баницата присъства на обредната трапеза в много празнични дни от народния календар – на Бъдни вечер, Коледа, Васильовден, Сирни заговезни и др.Традиционната българска баница се приготвя с плънка от бяло саламурено сирене. Плънката се наръсва върху тестени кори, които се навиват на руло или се редят пластове в тава.

Съществуват варианти за вити баници с комбинирана плънка, включваща ориз, кайма, тиква, орехи, зелени растения, кисело зеле и други добавки.В Родопите, заради силно развитото овчарство, баницата с млечни продукти е широко разпространена, като се приготвя по най-различни начини: с яйца и сирене, плюс добавена мазнина, а понякога и с допълнителни подправки; със сирене, яйце и кисело или прясно мляко; чиста, в която има само сирене и някаква мазнина. Баница с плънка от яйце, сирене и кисело мляко обикновено се нарича домашна баница и в нея се слага краве или овче сирене. В някои краища на България се прави и баница с извара или с осолен млечен квас (готварска сметана).

Това е едно от любимите български ястия, което може да се сервира самостоятелно, като предястие или като част от организирана трапеза. С баница може да се „отсрамиш“ при посрещането на скъпи гости.Не случайно тя заема почетното пето място в световната класация за най-вкусни ястия със сирене, защото няма човек, опитал веднъж българска баница, да не е останал запленен от превъзходния ѝ вкус.