Петото издание на „Лятна академия за деца и ученици“ към НХА – Филиал Бургас, провокира креативността и разгрна потенциала на малчуганите. Освен досег с изкуството, малките таланти имаха възможност да се включат в благотворителна кауза със своите произведения. Събраните средства ще се разпределят към деца в нужда. Инициативата се нарича „От сърце, от дете за дете” и очаква нови съмишленици.

„Лятна академия за деца и ученици“ към НХА Бургас дава възможност на децата на възраст от 6 до 18 години да творят под ръководството на студенти и преподаватели в партньорство с изявени художници. Те минават през целия спектър на изкуството- академично рисуване, живопис, комикс, плакат, графика, скулптура, илюстрация, мода и за първи път граничарство.

Инициативата се реализира с подкрепата на Община Бургас.

Занятията се провеждат всеки ден от 9:00 до 17:00 часа. Най-малките академици участват в пъстри приключения чрез различни творчески занимания в ателиетата на Филиала на НХА в Бургас, в Морската градина, в Графичната база, на територията на Културен център „Морско казино“, в библиотеката и музеите на Бургас.

През 2023 г. творческата програма на детската лятна академия е посветена на 100-годишнината от рождението на епохалния български илюстратор Любен Зидаров.

В края на академията малките художници ще наредят своя изложба с най-хубавите творби в галерия „Ателие“ на НХА – Филиал Бургас, Магазия 1. Тогава ще се връчат и дипломите на малките академици, които са преминали целия курс на обучение.