Международният младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” ще събере в Бургас от 18 до 21 юни 2023 година млади автори от България и чужбина, за да постави финалните щрихи на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Успехът на първия фестивал доказа на организаторите от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, че са открили оптимален начин за ползотворни и емоционално обогатяващи срещи с и чрез изкуството, на фона на романтичното бургаско лято. Програмата на второто издание на фестивала отново предлага възможност за докосване до създаденото от стойностни български творци, както и за изява на 30-те млади автори от 9 държави, номинирани в десетата литературна надпревара – България, Германия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Испания, Австрия, Израел. В основата на тематиката на фестивалните дни е 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война и изразяването на почит към невинните жертви на Холокоста. Форумът цели да подкрепи развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да създаде приятелства и взаимно разбирателство между младежи от различни страни.

Центърът за съвременно изкуство и библиотека отново ще бъде домакин на фестивалните събития. Организаторите от „Алеф” са заложили на творчески работилници с обичани автори, като Георги Бърдаров, Недялко Йорданов, Мария Касимова-Моасе, Кристофър Бъкстън. Те ще споделят с бъдещите писатели своя творчески опит и ще им дадат насоки, които те да следват в собствения си път. Киноизкуството ще има собствена ниша във фестивала. Ще бъдат представени документални и игрални филми по темата за Холокоста. Като традиционна се очертава разходката с кораб до остров Света Анастасия, която е изпитана среда за зараждане на нови приятелства и размах на въображението.

Част от фестивала е първата по рода си Международна младежка конференция „Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес”, която ще срещне български и чуждестранни специалисти по история и обществени науки с младите автори и ще прехвърли мост от спомена за миналите събития към бъдещето и чрез дискусия в контекста на днешната реалност ще направи опит да идентифицира морални категории, които да бъдат следвани.

Кулминация на фестивала ще бъде тържествената церемония-спектакъл, на която ще бъдат обявени и наградени победителите в литературния конкурс. Тя ще се проведе в Международния конгресен център Бургас на 20 юни 2023 година, от 18 часа.