* Над 650 участници от 25 клуба се включват в Осмия национален фолклорен фестивал на клубовете за народни танци „ХОРО КРАЙ ЛАЗУРНИЯ БРЯГ“

Гостоприемният Бургас за осми пореден път ще посрещне на лазурния бряг всеотдайни радетели на фолклора от цялата страната. Очакват се над 650 участници от 25 клуба. Национален фолклорен фестивал „Хоро край лазурния бряг 2023“ ще се проведе на 17 юни на площад „Св. св. Кирил и Методий“. Началото е в 17:00 ч. Събитието ще бъде част от предстоящия тематичен уикенд на Община Бургас, посветен на Хорото.

А от 16:00 ч. в същия ден, 17 юни, „Баш хороигралецът“ от ФК „Лазур“ Гриша Костов ще поведе най-дългото хоро, правено до момента у нас, на Балканите и в Европа. То ще започне от площад „Тройката“, ще тръгне към сградата на Общината и ще завие обратно към площад „Св. св. Кирил и Методий“, където в 17:00 часа ще стане официалното откриване.

„Всеки българин, където и да е по света, носи едно българско хоро в сърцето си, което иска да опази и да предаде на следващите поколения. Затова жителите и гостите на града могат да се включат в този феномен, наречен българско хоро и заедно с танцьорите да поиграят под звуците на странджанската гайда и народна песен!“, казват организаторите.

Изпълнение на наши изявени и всепризнати народни певци и инструменталисти ще звучи през цялото време от колоните на общинския радиоцентър.

Стотиците участници от Пловдив, Чирпан, Сливен, Шумен, с. Горски Сеновец, Айтос, града домакин и др., ще покажат своя талант и темперамент пред бургаската публика.

Събитието се организира от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ при Министерството на отбраната, Военен клуб Бургас и Фолклорен клуб „Лазур“, с подкрепата на Община Бургас чрез проект, финансиран по общински фонд „Култура“.

Станете част от емоцията и изживяването, което носят българските народни танци! Очакваме ви!